Kulak mantarı, dış kulak yolunun yüzeysel enfeksiyonudur. Daha komplike durumlarda derin enfeksiyona yol açabilmektedir. Toplumdaki insanların yaklaşık %10′unda ömürleri boyunca bir kere dış kulak yolundaki bu mantar enfeksiyonu gelişmektedir. Kadın ve erkekler arasında görülme sıklığı açısından bir fark görülmemiştir. Dış kulak yolu enfeksiyonun %10′nu mantar enfeksiyonları oluşturmaktadır. Dış kulak yolunun nemli olması bir risk faktörü olduğundan, özellikle tropikal iklimlerde daha sık görülen bir enfeksiyondur. Son yıllarda bağışıklık sistemi zayıflayan hastaların giderek artmasından dolayı, kulak mantarının görülme riski son zamanlarda daha da yükselmiştir.
Yüzücülerde daha sık görülen bir hastalık olduğu için bu hastalığa yüzücü kulağı da diyebiliyoruz. Yapılan çalışmalarda 30′lu yaşlarda görünme olasılığı daha yüksek bulunmuştur. Kulak mantarı tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Bazı formları havadan bulaşmakla beraber, insandan insana bulaşma diye bir şey söz konu değildir.
Kulak mantarının en sık görülen belirtisi kulakta kaşıntıdır. Bazen kulaktaki mantarın oluşturduğu akıntı yüzünden kulakta bir dolgunluk hissi ve işitme kaybı söz konusu olabilir. Eğer mantar derin dokulara ulaştıysa, deri altındaki kemik dokuya ulaştıysa, ağrıda görülebilir. Ağrının derecesi orta ya da şiddetli olabilir. Kulak çınlaması da kulak mantarında görülebilen belirtiler arasında yer almaktadır. Kulak mantarı olan hastalarda kulak çınlaması ve akıntı görülebilir. Kulak mantarının tipik akıntısı, beyazdan siyaha doğru değişen bir akıntı şeklinde kendini belli eder. Kulakta kepeklenme, çınlama, kaşıntı, akıntı veya ağrınız varsa bir kulak burun boğaz doktoruna veya dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir.
Kulak mantarının teşhisi genellikle muayenede konulur. Fakat altın standartı, mantarlı bölgeden alınan materyali incelenmesidir. Kulak mantarı tedavisinde çoğu zaman damla ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılmaktadır. Eğer sorun hafif ya da orta şiddette bir problem ise, kulak burun boğaz doktoru bu bölgeyi temizledikten sonra tıbbi tedavi uygulamaktadır. Bu tıbbi tedavi damla şeklinde olabilir ya da daha ağır formlarda ise bazen ağız yoluyla ilaçlar önerilmektedir. Eğer kişinin durumu çok şiddetliyse damar yoluyla verilen ilaçlar olabilir.
Diyabetli hastalarda, kulak mantarı tedavisinde önemli bir basamak da hastalarının kan şekerinin kontrol altında tutulmasıdır. Kulak mantarı tedavisi mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı kontrolünde takip edilmesi gereken bir tedavidir.